Skip to main content

Αναλώσιμο υγειονομικό υλικό

Από τις 1/11/2014 δεν θα αποζημίωνεται αναλωσίμο υγειονομικό υλικό στο οποίο αναγράφεται η Εμπορική Ονομασία

ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ (σύμφωνα με το ΦΕΚ Β 3054, 19/11/2012)):

πατήστε εδώ για να δείτε το ΦΕΚ

  • ΤΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΔΙΑΒΗΤΗ (ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ, ΒΕΛΟΝΕΣ, ΣΚΑΡΦΙΣΤΗΡΕΣ)

  • ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
  • ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ
  • ΟΣΤΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
  • ΤΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΔΙΑΒΗΤΗ (ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ, ΒΕΛΟΝΕΣ, ΣΚΑΡΦΙΣΤΗΡΕΣ)

  • Για τους ινσουλινοεξαρτόμενους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη (διαβήτης τύπου Ι), χορηγούνται έως 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα / μήνα, έως 150 σκαρφιστήρες ανά μήνα, έως 100 βελόνες ανά μήνα και έως 50 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος.
  • Για τους ινσουλινοθεραπευόμενους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που (διαβήτης τύπου ΙΙ), χορηγούνται έως 100 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 50 σκαρφιστήρες ανά μήνα ή 100 ανά δίμηνο, έως 50 βελόνες ανά μήνα και έως 30 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος.
  • Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που λαμβάνουν αντιδιαβητικά δισκία, χορηγούνται έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα / δίμηνο και έως 200 σκαρφιστήρες / έτος.
  • Σε διαβήτη κύησης, χορηγούνται έως 150 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, 150 βελόνες/ μήνα και έως 150 σκαρφιστήρες / μήνα.
  • Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που αντιμετωπίζονται με διαιτητική αγωγή, χορηγούνται έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα / τρίμηνο, έως 50 σκαρφιστήρες/ τρίμηνο και έως 100 σκαρφιστήρες το έτος.
  • Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, χορηγούνται έως 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 200 σκαρφιστήρες το μήνα, 100 βελόνες για χορήγηση ινσουλίνης με πένα / εξάμηνο (σε περίπτωση εμπλοκής αντλίας ή πρόσθετης δόσης).

Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, χορηγούνται έως 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 200 σκαρφιστήρες το μήνα, 100 βελόνες για χορήγηση ινσουλίνης με πένα / εξάμηνο (σε περίπτωση εμπλοκής αντλίας ή πρόσθετης δόσης).

ΕΙΔΟΣ

ΤΙΜΗ ΣΕ €

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ 25 STRIPS

17,22

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ 50 STRIPS

33

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ 100 STRIPS

57,4

ΣΚΑΡΦΙΣΤΗΡΕΣ 50 ΤΕΜ

6,25

ΣΚΑΡΦΙΣΤΗΡΕΣ 100 ΤΕΜ

9,37

ΣΚΑΡΦΙΣΤΗΡΕΣ 200 ΤΕΜ

20,31

ΣΚΑΡΦΙΣΤΗΡΕΣ / ΤΕΜ

0,17

ΒΕΛΟΝΕΣ ΦΥΣΙΓΓΟΣΥΡΙΓΓΩΝ / ΤΕΜ

0,17

ΣΥΡΙΓΓΕΣ ΑΠΛΕΣ / ΤΕΜ

0,2

ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΟΠΥΥ

Αθήνα, 19-11-12 

Αρ. Πρωτ.: οικ.47743 

Θέμα : «Οδηγίες για απόδοση δαπάνης αγοράς σκευασμάτων ειδικής διατροφής και αναλωσίμου διαβητολογικού υλικού» 

1) Κατόπιν της υπ’αρ.690 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ (συνεδρίαση 61/12-10-12), αποφασίστηκε ομόφωνα: 

α) από όσα είδη σκευασμάτων ειδικής διατροφής έχουν γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ και αποζημιώνονται από τα Τμήματα Παροχών του Οργανισμού, να αποδίδεται, κατ’ εφαρμογή της υπ’αρ.1233/11-4-12 Υπουργικής Απόφασης, η δαπάνη στους ασφαλισμένους του Οργανισμού μόνο όσων ανήκουν στην κατηγορία των διαιτητικών τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (FSMP), όπως αυτά έχουν γνωστοποιηθεί στην Υπηρεσία μας από τον ΕΟΦ. 

β) ανώτατη τιμή αποζημίωσης για μηνιαία θεραπεία των ασθενών ύψους έως 400,00 Ευρώ πλέον ΦΠΑ, ανάλογα με τη γνωμάτευση του ιατρού που θα αναγράφει το είδος των σκευασμάτων (FSMP) και την ποσότητά τους που θα καλύπτει τη θεραπεία μηνός 

γ) μεμονωμένες περιπτώσεις ασφαλισμένων για τις οποίες απαιτείται πρόσθετη δαπάνη θα εξετάζονται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ενταχθέντων στον ΕΟΠΥΥ ταμείων μέχρι τη συγκρότηση των Ειδικών Υγειονομικών Επιτροπών του ΕΟΠΥΥ. 

Επισυνάπτεται λίστα με τα ανωτέρω διαιτητικά τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (FSMP) τα οποία θα αποζημιώνονται στο εξής από τα Τμήματα Παροχών των ενταχθέντων στον Οργανισμό Ταμείων, στις λιανικές τιμές (από ιδιωτικά φαρμακεία) που αναγράφονται στον επισυναπτόμενο πίνακα. 

Επιπροσθέτως, για οποιαδήποτε προϊόν το οποίο ανήκει στην παραπάνω κατηγορία των FSMP σκευασμάτων και δεν αναφέρεται στην επισυναφθείσα λίστα, θα πρέπει η προμηθεύτρια εταιρεία που το διακινεί να προσκομίζει στη Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ επίσημο αποδεικτικό έγγραφο από τον ΕΟΦ (ακριβές αντίγραφο ή ακριβές φωτοαντίγραφο), το οποίο να τεκμηριώνει την ένταξη του εν λόγω είδους στα FSMP προϊόντα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

  • η αντλία χορήγησης ινσουλίνης χορηγείται χωρίς συμμετοχή μετά από έγκριση του ΑΥΣ ή του ΚΕΣΥ. Αντικατάστασή της γίνεται μετά από έγκριση του ΑΥΣ ή του ΚΕΣΥ και παρέλευση πενταετίας.

  • για συσκευές έγχυσης φαρμάκων που φέρουν εμφυτευόμενα συστήματα αποδίδεται το 90% της δαπάνης, μετά από έγκριση του ΑΥΣ.
  • για τις αναλώσιμες συσκευές χημειοθεραπείας ανάλογα με το θεραπευτικό σχήμα και μέχρι 5 το μήνα, με κάλυψη της δαπάνης 100%.
  • για αναλώσιμες συσκευές αναλγησίας μέχρι 10 το μήνα (υποδόριες), με κάλυψη της δαπάνης 100%.

ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ

Επιθέματα για κατακλύσεις, διαβητικά έλκη, φλεβικά έλκη, αρτηριακά έλκη, εγκαύματα και άλλα έλκη, αναλόγως του τύπου έλκους, της περιοχής όπου βρίσκεται και του επιπέδου εξιδρώματος, μετά από ιατρική γνωμάτευση ή παραπεμπτικό, σύμφωνα με τα κάτωθι:
  • Για έλκη, μερικού πάχους δέρματος καλύπτεται δαπάνη μέχρι του ποσού των 200€ το μήνα, η οποία αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο σε 10 τμχ το μήνα.
  • Για έλκη, ολικού πάχους δέρματος, καλύπτεται δαπάνη μέχρι του ποσού των 400€ το μήνα η οποία αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο σε 15 τεμάχια.

ΟΣΤΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ:

  • Είδη κολοστομίας, σάκκοι αυτοκόλλητοι καλύπτεται δαπάνη μέχρι του ποσού των 290€ το μήνα η οποία αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο σε 60 τεμάχια το μήνα.
  • Είδη κολοστομίας, σύστημα δύο τεμαχίων, σάκκοι καλύπτεται δαπάνη μέχρι του ποσού των 290€ το μήνα η οποία αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο σε 60 τεμάχια το μήνα και βάσεις 10 τεμάχια.
  • Είδη κολοστομίας, σύστημα υποκλεισμού, καλύπτεται δαπάνη μέχρι του ποσού των 290€ το μήνα η οποία αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο σε 1 τεμάχιο το εξάμηνο, τάπες ή κάλυμμα στομίας 30 τεμάχια το μήνα, αποχετευτικοί σάκκοι κατ’ ελάχιστο 30 τεμάχια το μήνα.
  • Είδη ειλεοστομίας, σάκκοι αυτοκόλλητοι καλύπτεται δαπάνη μέχρι του ποσού των 240€ το μήνα η οποία αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο σε 30 τεμάχια το μήνα.
  • Είδη ειλεοστομίας, σύστημα δύο τεμαχίων, σάκκοι καλύπτεται δαπάνη μέχρι του ποσού των 250€ το μήνα η οποία αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο σε 30 τεμάχια το μήνα και βάσεις 10 τεμάχια.
  • Είδη ουρητηροστομίας, σάκκοι αυτοκόλλητοι καλύπτεται δαπάνη μέχρι του ποσού των 240€ το μήνα η οποία αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο σε 30 τεμάχια το μήνα.
  • Είδη ουρητηροστομίας, σύστημα δύο τεμαχίων, σάκκοι καλύπτεται δαπάνη μέχρι του ποσού των 250€ το μήνα η οποία αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο σε 30 τεμάχια το μήνα και βάσεις 10 τεμάχια.
  • Είδη για λοιπές στομίες (νεφροστομία, θωρακοστομία, συρίγγιο), σάκκοι και βάσεις κατά τη γνωμάτευση και μέχρι του ποσού των € 240 το μήνα.
Στα ανωτέρω αποζημιούμενα ποσά ανά κατηγορία περιλαμβάνεται και η δαπάνη προμήθειας των παρακάτω ειδών: ζώνη στήριξης σάκων, καθαριστικό δέρματος, προστατευτικό δέρματος, προϊόντα αντιμετώπισης ερεθισμών δέρματος.